Újabb tabu megdöntésére készülnek az idei Terézanyu pályázaton

[ 0 ] 2013-03-25

Sajtóközlemény
2013. március 25.

1B7P2378_preview

Rácz Zsuzsa, a pályázat alapítója

A 2010-ben indult Terézanyu pályázat célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. A kezdeményezés fókuszába minden évben egy tabutéma kerül, arra ösztönözve a résztvevőket, hogy őszintén és kendőzetlenül írjanak tapasztalataikról, érzéseikről – ezzel is támogatva a témáról való párbeszéd elindulását.

Rácz Zsuzsa író szerint igazi darázsfészekbe, egészen pontosan családi fészekbe nyúlnak idén az anya-lánya témával: „Az édesanyánktól kapott minta meghatározza egész életünket, de különösen gyermekünkkel való kapcsolatunkat. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a kapott batyuból mit szeretnénk átadni saját lányunknak, és mit nem. De erről ritkán beszélünk nyíltan, mint ahogy arról is, hogy a bensőséges anya-lánya kapcsolat kialakításához gyakran feszültségekkel teli út vezet.”

Tavaly csaknem 400 írás érkezett be a Terézanyu pályázat felhívására az ország minden szegletéből. Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője úgy látja, ez a szám jól mutatja, hogy miért van szükség a kezdeményezésre. „ A mai nőknek irreális elvárásoknak kell megfelelniük, az elmúlt években azt láttuk, hogy mégis rengetegen éreznek lelkiismeret-furdalást, amiért nem tudnak nekik eleget tenni. A nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének elengedhetetlen része, hogy őszintén merjenek beszélni az őket érintő témákról, és így megtapasztalhassák, hogy nincsenek egyedül és nem maradnak magukra a problémáikkal.”

A pályázat idei témája tehát az anya-lánya kapcsolat, melyről felszabadító nyíltsággal beszél Lázár Kati, Kossuth-díjas színésznő és szintén színésznő lánya, Jordán Adél – így bátorítva a nőket, hogy ők is írják meg saját történetüket.

„Nagyon erős közöttünk az összetartozás, és éppen ezért sok az ellentét is. Ahogy a bogár görgeti maga előtt a terhét, én is úgy hozom magammal az igényt, hogy ha nekem nem is sikerült olyan jónak lennem, mint akartam, attól még a lányomtól elvárhatom, hogy jó legyen helyettem is. Adja isten, hogy Adélnál ennek vége szakadjon.” – vallott érzéseiről Lázár Kati. Édesanyjára reagálva Jordán Adél hozzátette, hogy a nagy hasonlóság a mai napig konfliktusokat okoz kettejük között.

Szvetelszky Zsuzsa kommunikációkutató az anyai mintával kapcsolatban kifejtette, hogy napjainkban sokkal több az egyéni életút, nincs egységes minta, mint korábban. Az egyik óriási különbség az, hogy ma már sok nő tudatos önismereti út után vállal először gyereket, és tudatosan más mintát igyekszik képviselni feleség- és anyaszerepben, mint amit otthonról hoz magával. Ez óhatatlanul vezet belső és külső konfliktusokhoz egyaránt, melyekről fontos beszélnünk.

A beérkezett pályázatokat a zsűri értékeli, melynek sorában több „lányos anya” foglal helyet, akik jól ismerik a témában rejlő tabukat és dilemmákat. A zsűri tagjai:

  • Akovács Éva főszerkesztő, Nők Lapja Psziché
  • Almási Kitti klinikai szakpszichológus
  • Bartos Enikő író
  • Beke Zsuzsa kommunikációs vezető, Richter Gedeon Nyrt.
  • Dobó Kata színésznő
  • Jordán Adél színésznő
  • Lázár Kati Kossuth-díjas színésznő
  • Rácz Zsuzsa író

 

A pályázatok legfeljebb 5000 karakter terjedelműek lehetnek (szóközökkel együtt), és egyes szám első személyben kell íródniuk. A pályaműveket word formátumban a www.terezanyu.hu honlapon keresztül tölthetik fel a pályázók május 1-jéig. A „négykezeseket” is várják, amelyekben anya és lánya együtt írják le történeteiket. További információ és nevezés: https://terezanyu.hu/terezanyu-palyazat-2013/