Richter Aranyanyu Díj – Találjuk meg együtt a köztünk élő hősnőket!

[ 0 ] 2012-09-20

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2011. szeptember 27.

Több mint egymillió forintos összdíjazású, kifejezetten nőknek szóló elismerést hozott létre a Richter Gedeon Nyrt. és a Rácz Zsuzsa író nevével fémjelzett Terézanyu Klub. A Richter Aranyanyu Díj születését szeptember 27-én jelentették be Budapesten. Az elismeréssel a nők munkájának társadalmi megbecsülését kívánják növelni, idén az oktatás és az egészségügy területén dolgozó nők kerülnek a figyelem középpontjába. A jelölteket a nagyközönség ajánlhatja a www.terezanyu.hu honlapon, a díjazottakról szakmai zsűri és közönségszavazás dönt. Ez év november elsejéig, három kategóriában – pedagógus, orvosnő, egészségügyi szakdolgozó – lehet Aranyanyunak jelölni a köztünk élő hősnőket.

Magyarországon többségben vannak a nők, mégis – sok tekintetben – kisebbségi helyzetben. Különösen szembetűnő ez a munka világában: annak ellenére, hogy több a diplomás nő, mint a férfi, és az EU tagországok között nálunk a legképzettebbek a nők, a felsővezetők alig 3 százaléka, a középvezetőknek pedig csak egynegyede nő. Parlamentünkben a honanyák aránya még a tíz százalékot sem éri el, ezzel az utolsó helyen állunk az EU tagországok között. A nők foglalkoztatottsága gyerekszülés után csaknem a felére esik vissza, a gyermekek számának gyarapodásával pedig egyenes arányban csökken a fizetésük, amely egyébként is átlagosan 17 százalékkal marad el a férfiaké mögött, akár ugyanabban a munkakörben is. Sőt, egy felmérés szerint már eleve kevesebb bérre számítanak a pályakezdés előtt álló fiatal nők, mint ellenkező nemű társaik. Különösen nehéz a helyzet a klasszikusnak számító, „női” pályákon, az oktatásban és az egészségügyben, ahol a nők munkája pótolhatatlan, erkölcsi és anyagi elismerésben mégis ritkán van részük.

A Richter Aranyanyu Díj célja, hogy felismerjük és elismerjük a köztünk élő Aranyanyukat, hiszen rájuk bízzuk a gyermekeinket, rájuk bízzuk magunkat és a szeretteinket, munkájuk nélkülözhetetlen mindannyiunk életében. A hagyományteremtő céllal létrehozott Richter Aranyanyu Díj mérföldkő a Rácz Zsuzsa író nevével fémjelzett Terézanyu Klub és a Richter Gedeon Nyrt. együttműködésében. A kezdeményezéssel a nők munkájának társadalmi elismertségét kívánják növelni.

Beke Zsuzsa, a gyógyszeripari vállalat PR és kormányzati kapcsolatok vezetője az Aranyanyu Díj bemutatóján elmondta: “A Richternek mint hazai központú világcégnek fontosak a magyar nők: az Aranyanyu Díjjal is szeretnénk hozzájárulni, hogy megkapják a társadalmi szerepükhöz méltó elismerést. Társaságunk egyik küldetése, hogy korszerű fogamzásgátló készítményeinkkel lehetővé tegyük a nők a számára a tudatos gyermekvállalást, és új kezdeményezésünkkel is felhívjuk a figyelmet a nők társadalmi szerepének jelentőségére.”

Rácz Zsuzsa, a Terézanyu-könyvek írója az elismeréssel kapcsolatban kifejtette: „Sokkoló tapasztalni, hogy Magyarországon gyakran milyen kevésre értékelik a nők munkáját, társadalmi szerepüket, és ezzel párhuzamosan milyen kevés anyagi és erkölcsi elismerésben részesülnek – ezen szeretnénk változtatni az Richter Aranyanyu Díjjal. Díjakat általában azok az emberek kapnak, akik a figyelem középpontjában állnak. Mi most azokat szeretnénk jutalmazni a nagyközönség segítségével, akik szinte láthatatlanul teszik a dolgukat, ám munkájuk nélkül megállna a világ.

A nagyközönség ajánlhat Aranyanyukat november 1-ig

Idén három kategóriában – pedagógus, orvosnő, egészségügyi szakdolgozó – jelölhet a nagyközönség Aranyanyukat a www.terezanyu.hu honlapon szeptember 27-től november 1-ig. Egy személyes élmény leírásával bárki ajánlhat az említett szakmákban dolgozó nőket, akik megtestesítik a köztünk élő hősnő fogalmát. Olyan történeteket, élményeket vár a Terézanyu Klub, amelyek segítségével megelevenedik az adott védőnő, tanárnő vagy orvosnő munkája során tanúsított odaadása, kivételes személyisége, elkötelezettsége hivatása mellett. Az ajánlási szakasz lezárultával kategóriánként 5-5 Aranyanyu Díj-jelölt kerül kiválasztásra.

A 15 jelölt közül szakmai zsűri dönt a díjazottakról. A zsűri tagjai: Gyarmati Andrea gyermekorvos, olimpiai érmes úszó; Kriston Andrea, az Intim Torna módszer kidolgozója és Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője és Rácz Zsuzsa író, a Terézanyu-könyvek szerzője. A három, zsűri által kiválasztott Aranyanyu-díjas mellett három közönségdíj is születik; az érdeklődők november 9-20. között szavazhatnak kedvencükre a jelöltek közül.

Gyarmati Andrea zsűritag arról beszélt, hogy szívesen vesz részt minden olyan kezdeményezésben, ami egyfajta megmérettetés, és számára is fontos ügyre irányítja a figyelmet. „A mai világban nagyon jó, ha valódi értékek kapnak elismerést. Nővérek, orvosok tanárok, de lehetne bárki más is azok közül, akik nap mint nap teszik a dolgukat – értünk. Számomra arról szól az Aranyanyu Díj, hogy jó, ha megállunk egy percre és megünnepeljük azt, aki megérdemli” – fogalmazott.

Nagy hálát érzek amikor “szív-emberekkel” találkozom, akik szívből végzik a munkájukat” – mondta a sajtótájékoztatón a másik zsűritag, Kriston Andrea. Hozzátetette: „Aranyanyu jelöltem Lovászy Zsuzsa, miatta rajongtam a fizikáért, és a mai napig meghatározza a gondolkodásomat mindaz, amit tőle tanultam. Én már a legtöbb iskolatípusban oktattam fiatalabbakat és idősebbeket is. A pedagógus lelkesedésével, türelmével, odafigyeléssel el tudja érni, hogy a hallgatók szívesen tanuljanak – ilyen az igazi Aranyanyu”.

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrözőnek az Aranyanyu Díjról egy tanárnője jutott eszébe, aki a szigort és a szeretetet úgy ötvözte, hogy megszerettette vele az iskolát. „Amikor év végén édesanyám ajándékot vitt neki, azt mondta, hogy azt nem fogadja el, ám ha rajzolnék neki valamit, annak nagyon örülne” – mesélte a zsűritag.

Az Aranyanyu Díjakat és az elismeréssel járó 200 ezer forintot a november 25-i díjátadó gálán adják majd át a szakmai zsűri által választott három (kategóriánként egy) győztesnek és három közönségdíjasnak. Az elismerés összdíjazása több mint egymillió forint.