Richter ♥ Terézanyu – Együtt a nőkért

Beke Zsuzsával, a Richter kommunikációs vezetőjével egy televíziós felvétel alkalmával találkoztam. Akkor kezdtünk el beszélgetni arról, hogy látjuk a magyar nők helyzetét, illetve, hogy mit tehetnénk közösen értük. Ezt követően kezdett el körvonalazódni együttműködésünk ötlete, amelynek már három szép, érett gyümölcse van: a Terézanyu Klub, a Terézanyu pályázat és a Richter Aranyanyu Díj.

Zsuzsa egyébként 1998-ban kezdett dolgozni a Richternél – először PR menedzserként, majd 2005-től kormányzati kapcsolatok és PR vezetőként. Tagja a Magyar és a Nemzetközi PR Szövetségnek, a Magyar Reklámszövetség ügyvezetőségi tagja és alelnöke. Nem mellesleg három fiút nevel, így nem csoda, hogy a 2012-es Terézanyu pályázat témájának az ötletét (Hogyan változott meg az életem a gyermekvállalással) is neki köszönhetjük.

Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője

A Richter abban a szerencsés helyzetben van, hogy magyarországi központú multinacionális cégként nagy rálátása van a magyar nők helyzetére. Ez a szerencsés helyzet azonban felelősséggel is jár: cégünk, amellett, hogy a nők egészségéről gondoskodik, feladatának tekinti, hogy lelki, társadalmi jólétükért is tegyen társadalmi szerepvállalása részeként. Köztudott, hogy Magyarországon a nők társadalmi megbecsülése, reprezentációja kívánnivalókat hagy maga után. Azért indítottuk el a Richter a Nőkért programot, hogy tehessünk annak érdekében, hogy a nők megkapják a társadalmi súlyuknak és szerepüknek megfelelő megbecsülést. Programunk fontos része a Terézanyu pályázat, melynek célja, hogy tabuk nélkül beszélhessünk helyzetünkről; a Richter Aranyanyu Díjjal pedig az egészségügyben és pedagógusként – a klasszikus női, segítő szakmákban dolgozó – nőket szeretnénk reflektorfénybe helyezni és jutalmazni. Köztudott, hogy milyen katasztrofális hazánk demográfiai helyzete, mennyire kevés gyermek születik, és a született gyermekek egy része nem is tudatos családtervezés “eredménye”. A Richter által nyújtott nőgyógyászati készítmények – köztük a fogamzásgátlók – a modern családtervezés leghatékonyabb eszközei, és hiszünk abban, hogy a tudatos és tervezett gyerekvállalás elemi, társadalmi érdekünk.”

TERÉZANYU KLUB

2011 áprilisában indult el végül a közös munka a Terézanyu Klub megalakításával, amely azóta egy csaknem ezer nőt számláló, nyitott közösséggé nőtte ki magát. Elsődleges célunk, hogy egy erős női támogató hálózat jöjjön létre, amelynek tagjai számíthatnak egymásra, hiszen a női életpályák sikeres alakulásában alapvető szerepet játszanak a támogató hálózatok, mégis sokan nélkülözik ezeket. Havonta egy klubtalálkozót rendezünk – egyelőre a fővárosban, de terveink szerint vidéki helyszínek is bekapcsolódnak majd a klub hálózatába.

A Terézanyu Klubról bővebben itt olvashatsz.

TERÉZANYU PÁLYÁZAT

2010 óta minden tavasszal meghirdetjük a Terézanyu pályázatot, melyet 2011-ben már a Richter támogatásával rendeztünk meg. A kiírásra egy személyes hangvételű történettel bárki nevezhet, mert elsősorban nem novella pályázatról beszélünk, hanem tabutémák valós feldolgozásáról a nyilvánosság bevonásával, így a Terézanyu pályázatnál a történet személyessége a legfontosabb szempont az értékelésnél.

Minden évben több száz írás érkezik nőktől az ország minden pontjáról. A pályázat témája mindig nőket érintő társadalmi tabuhoz kötődik. Olyan kérdések vetődnek fel, amelyekről nem igazán indul párbeszéd, pedig fontos lenne ledönteni a falakat, hogy végre mindenki szembesüljön azzal, hogy nincsen egyedül. A történeteken keresztül végre kimondhatják a nők valódi érzéseiket, gondolataikat és tapasztalataikat – például arról, hogyan változott meg életük a gyermekvállalással.

Kattints a Terézanyu pályázat részletes bemutatójáért!

RICHTER ARANYANYU DÍJ

2011 szeptemberében hívtuk életre a kizárólag nőknek szóló Richter Aranyanyu Díjat, amellyel egészségügyben és pedagógusként dolgozó nők munkáját szeretnénk elismerni és elismertetni. A Magyarországon páratlan kezdeményezés célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. Három kategóriában – pedagógus, orvosnő és egészségügyi szakdolgozó – osztják ki az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat. Aranyanyu Díjra a nagyközönség ajánlhat jelölteket, ezek közül választják ki a döntősöket, akikre interneten lehet szavazni, illetve zsűri is megnevez közülük díjazottakat. Kategóriánként két nő veheti át minden évben a díjat jelképező Aranyanyu-szobrocskát és az elismeréssel járó 200 ezer forintos pénzjutalmat.

Az Aranyanyu Díjról és a díjazottakról itt olvashatsz.