A tükör, ha nő

6 hozzászólás 2010-01-24

Kis víztócsa csillogja körül meztelen lábfejét. Megvárja míg megszárad, nem törli fel.

Nézegeti magát a tükörben. Bennem. Tükröm, tükröm, mondd meg nékem…

Igen, a férfiak is gondolnak erre. A jó pasik. Mondd meg nékem, hogy kell- e ma feltétlenül borotválkoznom. Mert utálok. Végigsimítja az arcát. Még nem visszhangzik a borosta sercegése a fürdõszobában. Viszont szúr. Ha ma nem borotválkozom, holnap már nem fogja szúrni. Õt. A nõt.

De az arcvizem illatát imádja. Nem csak õ. A többiek is, a metróban.

Mint a reklámokban. Imádom, ha simogat, mindig simogat, ha meztelen az arcom.

Ha borotválkozó tükör lennék, utálnám a villanyborotvát. Villanyborotválkozni reggelenként annyi, mint gyertyafényes vacsorán hamburgert rendelni.

A férfi az nem villanyborotvál. Az elõveszi a zselét, habzó borotvakrémet, a duplapengéjû borotvaéles férfiszerszámot. Lentrõl felfelé, módszeresen, határozott mozdulatokkal kifaragja az arcát. Tenyerébõl arcvizet löttyint rá, illata belengi az egész lakást. A füle mellett marad némi szappanhab.

Szándékosan nem törli le. Azt le lehet csókolni. Elégedetten szemléli magát a borotválkozó tükörben. Tessék, ma is férfi vagyok.

A mû elkészült. És megoldja derekán a fürdõköpenyt, vagy lekanyarítja a frottírtörülközõt, egy pillanatra felragyog a teste. Aztán elmegy öltözködni. Utánam az arcvizem.

©1997 Rácz Zsuzsa

Hozzászólások (6)

Trackback URL | Hozzászólások RSS csatornája

 1. Gilikoti szerint:

  Szinte érzem az illatát, meg a párát a bőrömön, a tükörről is törülném le tenyérrel, pedig úgy foltot hagy, de úgysem bírja kivárni az ember. Ismerek olyat, aki rendesen pamaccsal, pedig fiatal. Kiváló férfiember.

 2. gender doktornő szerint:

  ejha! már 97-ben ilyen jókat írt Rácz Zsuzsa, pedig ha jól számolom nem volt több 25 évesnél és ez 5 évvel az Állítsátok meg előtti írás. Nagyon tetszik. A feltöröletlenül maradt víztócsák is milyen ismerősek, 6 év alatt sem sikerült az emberemet rávenni / megtanítani a helyes felmosásra. Ezért tudom, hogy ha zuhanyozott, akkor nem mehetek be papucs nélkül a fürdőbe, mert… a férfiak már csak ilyenek 🙂

 3. krisztaaa szerint:

  csatlakozom, én is szimatolok a levegőbe és igaz hogy nincs itt, de érzem az illatát :o) én abba a csoportba tartozom, aki szereti a borostát. jóláll neki és az érintése ahogy a nyakamhoz simul és csókot ad..

 4. eSGé szerint:

  Nekem ez irodalom, mikor, mint ez az írás, az egész több, mint a szavak és mondatok összessége. Ott van az a bizonyos plusz. Ehhez kell a tehetség.
  A kupaktalanul hagyott fogkrémekről és a fel nem mosott fürdőszobáról a párom tudna mesélni. Mivel én is ilyen maga után tócsát hagyó és úgy általában nem túl pedáns pali vagyok….

 5. Kondéros szerint:

  Ha már tükör, én leginkább kirakatüveg lennék, vagy foncsorozott, földszinti irodaablak, amiben lopva megnézik magukat, egy-egy suttyomban fölhúzott harisnya is akad, vagy csak ellenőrző oldalpillantás, kihúzott háttal, felszegett fejjel, van aki oda is mosolyog magának. Na persze lehet, hogy a borotválkozó tükör mögött is van valaki.

 6. Berzsián szerint:

  Hát azért minden tiszteletem mellett mégis ellent kell mondanom: a férfi az akár még villanyborotvál is. Vagy szakállat növeszt. Vagy bajszot. Vagy nem. De hogy nem attól férfi, hogy így, vagy úgy borotválkozik, az biztos.