Kábítószeretet

Rácz Zsuzsa: Kábítószeretet – riportkönyv

nagy-elso-konyv

Kábítószeretet

Riportkötet; Csokonai kiadó, Debrecen 1998

A riportkötetben tizennégy drogfüggő fiatal mondja el függésének – életének? – történetét. Ritka kivételként egyikük édesanyja is megszólal.

A kötet a kilencvenes években, az ország észak-keleti régiójában kialakult drogfogyasztói szubkultúra krónikája.

Bár azóta ott is megváltoztak a szerhasználati szokások, a szenvedélybetegséghez vezető utak történetei ma is aktuálisak.
A kötetet csak könyvtárakban lehet megtalálni.

 

“Peremre szorult , kábítószerbe menekülő cél és jövő nélküli fiatalokról szól az izgalmas és elgondolkodtató riport füzér. Önvallomások egy kortársuknak a sok sok ezer közül, aki bizonyíték rá, hogy a könyvben bemutatott életutak nem sorsszerűek, ahogyan sokan önmagukat probálják fölmenteni. De mégis csak azok, ha a könyvben is felvázolt, a valóságban, országosan sok ezernyi életpályának mégis hasonló az íránya. Mert ismét és ismét kiderül, hogy a kábítószernek jól körülhatárolható gazdasági, szociális és családi háttere van. Akkor és ott támadja az embert,amikor és ahol a ledvédtelenebb: fiatal korában, a személyiségében, egészségében, erkölcsében. Családok, kapcsolatok hullanak szét a nyomában, de az emberek többsége számára ez elképzelhetetlen, amíg személyesen nem érintettek. És amikor egy családot megérint, többnyire már késő, mert felkészületlenek rá, való igaz, hogy felvilágosító és tudományos könyvek, előadások tucatjai születtek már erről a témáról, de személyes élmény csak a hasonló riportok nyújthatnak. Rácz Zsuzsa könyvének pontosan ez adja a súlyát és drámai erejét és a megértés az együttérzés, ami egyedül képes hitelesé tenni egy hasonló munkát.”

Kepes András

Beleolvasok