Tina Seskis: Túl messzire mész

[ 0 ] 2014-11-16

Megkísérteni a lehetetlent, elkövetni a megbocsáthatatlant: elhagyhatja- e egy nő a családját, a gyermekét egy új élet reményében?

Vigyázat, letehetetlenül izgalmas regény az Európa kiadótól!

Akadnak témák az irodalomban (is) amelyekről szinte lehetetlen írni. Ilyen például az, amikor egy nő, egy anya, egy új élet reményében elhagyja a családját, a gyermekét.

Ugye, hogy neked is összeugrik tőle a gyomrod?

tinaseskisTolsztoj világhírű hősnője, Anna Karenina sorsában mutatja be, mit érdemel egy nő akkor, ha megkísérli a lehetetlent – hiszen Vronszkij herceg kedvéért Anna hátrahagyja kisfiát, akit így végül elveszít. Tolsztoj sem rejti véka alá a véleményét, hiszen Anna Kareninát nemes egyszerűséggel a vonat alá küldi, önkézzel vetve ugyan véget életének, de azért a sorok közül kiviláglik, hogy maga az író, a hősnő teremtője is megengedhetetlennek tartja a döntését.

Erről tehát könyvet írni a mission impossible kategóriába tartozik, Tina Seskis angol írónő mégis megpróbálkozott vele. Először saját kiadásban, e-book formájában jelentette meg első regényét, de akkora siker lett, hogy hamarosan kiadók keresték kegyeit és bestseller lett a könyve.

A főhősnő, Emily Coleman élete, ha nem is tökéletes, de közel áll hozzá: szerelem, jó házasság élete férfijával, majd az első gyermek és már úton a második, amikor megtörténik… Hogy mi, arra a legutolsó pillanatig nem derül fény, mert bár a történet nem krimi a szó szoros értelmében, de az a bizonyos mesteri „suspense”, vagyis feszültség, amely csak a legjobb történetek sajátja, úgy zúg végig a könyvön, mint huzat a házon.

Annyit tudhatunk, hogy Emily egy napon, hosszas tervezés után úgy dönt, nyomtalanul tűnik el családja életéből és új névvel kezd új életet régi otthonától távol, Londonban. A könyv újrakezdésének krónikája, és bár feladata a lehetetlennel határos, tulajdonképpen sikerül neki: elhelyezkedik egy menő londoni reklámcégnél, eleinte recepciósként, majd nagyon gyorsan halad felfelé a ranglétrán, új barátai lesznek, a munkatársai is megbecsülik, új szerelem is akadna életében, ha készen állna rá- természetesen senki nem ismeri a múltját, amely bár számára nagyon is jelen idejű, hiszen szünet nélkül gyötrődik, mégis képes magában tartani a titkot és ez tartja mozgásban a könyvet, ettől válik valóban letehetetlenné.

Emily körül mindig is ott ólálkodott a végzet, mert zűrös családból származik, van egy ikerhúga, Caroline, aki mindent megtesz a saját és családja életének nehezítésért, és helyzetét tovább súlyosbítja az, hogy anyjuk mindig is az elsőszülöttnek számító – hiszen egy egész órával később jött világra mint nővére – Emilyt szerette és csodálta, és ha ez nem lenne elég, apjuk egy semmirekellő nőcsábász, aki soha nem vállalt felelősséget a családjáért… Mindezek ellenére, vagy velük együtt, Emilynek látszólag sikerül felülkerekednie vér szerinti családja balvégzetén és választott családjával boldogan élnie addig a bizonyos napig…

Nagyon nehéz olyan könyvet írni, amelyben a főhős nem szimpatikus, sőt, az olvasó szinte zsigerből ítéli el, vagy legalábbis folyamatosan kénytelen viaskodnia magával, hiszen annyira erős a kimondatlan közmegegyezés, hogy egy nő nem hagyhatja el a gyerekeit.

(Kivételesen nem térek ki arra, bár viszket tőle a billentyűzetem, hogy mennyire más a férfiak megítélése ez ügyben, hiszen a világirodalom – is – tele van családjukat hátrahagyó, újrakezdő férfiakkal…)

Tina Seskis azt nyilatkozza könyve kapcsán, hogy: „ Nem találkoztam még olyan olvasóval, aki előre kitalálta volna könyvem csattanóját”- valóban, én sem sejtettem, hogy mi vár rám, úgyhogy nem leszek poéngyilkos.

Aki szeretne minden kötelessége és a reggel hatkor ébredő gyermekei dacára egy éjszaka alatt elolvasni egy letehetetlenül jó könyvet, az ne hagyja ki Tina Seskis Túl messzire mentél című regényét, Szécsi Noémi kiváló fordításában.

www.europakiado.hu