Gillian Flynn: Sötét helyek

[ 0 ] 2014-10-02

sötét helyekKansasben szörnyű mészárlás áldozata lett két kislány és édesanyjuk. Az egyetlen ismert szemtanú hét éves húguk, aki feltételezhetően csakis fürgeségének köszönheti életét. A nyomozás nem okozott túl sok fejtörést a rendőrségnek és a gyermek vallomása is alátámasztja a feltételezést: a gyilkos minden bizonnyal a család kamasz fia, Ben.

Több, mint két évtized telt el azóta, a szörnyűség egyetlen túlélője a kis Day lány felnőtté cseperedett. Biológiailag minden bizonnyal, ugyanis jellemét tekintve egyértelmű, hogy Libbyben maradandó nyomot hagyott bátyja vérengzése és családja elvesztése.

Az anya és testvérek nélkül maradt lányt kezdetben távoli rokonok adták kézről-kézre, de sehol nem maradhatott néhány hónapnál tovább. Különös ötleteit igyekezett profi módon megvalósítani új otthonaiban és lássuk be, egy lakkal alaposan befújt és felgyújtott gyerekszoba valóban próbára teheti minden nevelőszülő türelmét. Egyetlen vonzó tulajdonsága azonban mindig biztosította számára az otthon melegét. Amerika szerte a kis Day lány számlájára utalt minden valamire való, érző szívű adakozó. Akkoriban ez a vérengzés volt az egyetlen olyan esemény, mely felrázta az Államok szunnyadó lakosságát. A hírek és showműsorok magasan a legnagyobb nézettségi mutatókkal dicsekedtek, amikor egy jó szimatú riporter Libby Day mindennapjait tette közkinccsé. Az emberek falták a szenzációt, a cseperedő lányka bankszámlája pedig duzzadt a nagylelkű adományoktól.

Libby az évek alatt belenőtt a neki szánt áldozat szerepbe és valahogy nem is nagyon szeretne jól megérdemelt sorsából még csak kitekinteni sem. A harmincas „gyermek” nagyszerűen elboldogul azzal a gondolattal, hogy a genetikailag belé kódolt bűnöző hajlam ellen úgysem tehet semmit és bár szívből gyűlöli gyilkos bátyját, nem sokkal tartja különbnek magát. Sötét belső világához illő bérelt lakásán nem túl nagyigényű macskájával osztozik csupán egy külvárosi koszos lakótelepen. Ha nincs kedve, napokig fel sem kel ágyából és azzal is megelégszik, ha hetekig nem gondol semmire.

Látszólag nyugodt világát pénzügyi tanácsadója próbálja megzavarni, mígnem sokadik próbálkozása végre valami nyamvadt kis gyümölcsöt hoz és Libby kénytelen felfogni, hogy az aranytojást tojó tyúk ezúttal végleg kifulladt. Az utóbbi két évtizedben túl sok szaftos gyilkosság történt már ahhoz, hogy a kis Day lány sorsa még mindig érdekes legyen. A jóakarók már nem neki utalják a dolláradományokat és az újságírók sem keresik már menedzserét egy ütős sztoriért.

A jótékonysági számla üres, Libby pedig munka és szakma nélkül fekszik az ágyán koszos albérletében, miközben kiéhezett macskája az utolsó darab büdös sajtot majszolja. Ebben az állapotban keresi fel egy titokzatos idegen, aki pár száz dollárt ígér neki, ha ellátogat a Gyilkosok Klubja egyik összejövetelére. A lány, bár valami borzasztó összeesküvésre gyanakszik, végül elfogadja a meghívást. Ezzel elkezdődik Libby felnőtté válása. Nem csak a gyilkosság napját kell felidéznie újra, hanem ráébred arra is, hogy e földalatti csoport még mindig az egyik legizgalmasabb rejtélyként tarja számon az eseményt.

Lassan kezd rádöbbenni, hogy az első hallásra undorító feltételezés nem teljesen alaptalan és van némi esélye, hogy mélységesen gyűlölt sátánista sorozatgyilkos bátyja huszonöt éve ártatlanul ül börtönben.

www.alexandra.hu