Az író nők ünnepe a Terézanyu-Klubban

[ 0 ] 2011-06-20

Június 17-én, pénteken kihirdették a 2011-es Terézanyu – pályázat eredményét.

Az díjátadóra közel száz fő részvételével a budapesti Vista Rendezvényközpontban került sor, a népes vendégsereg családias és meghitt hangulatban ünnepelte az író nőket és a Richter Gedeon Nyrt. jóvoltából vehettek részt az eseményt követő fogadáson.

Az idén két kategóriában – „Első szerelmem története” és „Hány élete van egy nőnek?” címmel- meghirdetett pályázatra egy hónap alatt rekordmennyiségű, több mint 200 pályázat érkezett az ország minden tájáról, sőt, határainkon túlról is. A pályázók, tinédzserektől a hetven pluszos nagymamákig kivétel nélkül hús – vér nők, akik egyes szám első személyben vallottak életükről, olyan tabutémákról, amelyek minden nőt érinthetnek: megszenvedett házasságokról és már nem remélt szerelmek megtalálásáról, elvesztett babákról és csodás fogantatásról, gyászról és emberfeletti erőt kívánó újrakezdésekről, megcsalatásokról és megbocsátásokról, kiszolgáltatottságról és annak leküzdéséről, a nőkre egyre gyakrabban háruló családfenntartó szerep embert próbáló hétköznapjairól. Az írások mozaikjából kibontakozik a mai Magyarországon élő nők sorsának gazdagsága és mélysége, olyan részleteket láttatva, melyekre ritkán vetül fény.

A több, mint kétszáz történetből nyolctagú, rangos szakemberekből álló zsűri választotta ki a két kategóriában legjobbnak ítélt négy- négy alkotást. A Richter-különdíjas műveket egy- egy- százezer forint értékű, három napos wellness hétvégével honorálva, a két kategória három – három helyezettjét pedig összesen 200 ezer forint értékű Libri- könyvvásárlási utalvánnyal jutalmazva.

Röviden a díjazottakról:

Első szerelem kategória:

Az első szerelem kategóriában a Richter különdíját Füleki Márta első szerelemről és első abortuszról szóló tabudöntő írása nyerte. Az írás rávilágít arra, hogy ha a szexualitást nem kezelték volna szülei és környezete tabuként, elkerülhető lett volna a trauma.

Harmadik helyen Edit Judit írása végzett, amely az előre elrendeltetés és a szabad akarat kapcsolatáról szól egy Metallica koncert apropóján.

A kategória második díjasa az írást és blogolást szenvedélyének tartó Donászi Franciska első szerelemről szóló története lett.

A pályázat fődíját N. Péntek Zsófia nyerte, egy hetven fölötti nagymama, aki ötven év múltán is bánja, hogy első szerelmét a kor, a faluja és az édasanyja nyomásának engedve elengedte.

Hány élete van egy nőnek? kategória:

A kategória Richter különdíját Csókáné Maráz Kornélia Hogyan lehetnék trendi és tökéletes kismama? – címmel, pimasz humorral megírt írása nyerte, amely négy várandósságának csöppet sem idealizált történetéről szól.

Harmadik helyezett Hargitay Judit lett, aki két 7 éves “ajándék” ikerfiú nevelésének örömeit és nehézségeit mutatja be.

Második díjas a férje halálát és kislánya születését követő kivételes erőt követelő újrakezdésről író Ágoston Boglárka lett.

A fődíjat B. N. Katalin írása nyerte, aki a család és karrier összeegyeztetésének nehézségeit mutatta be kivételes hitelességgel.

A résztvevők, előtérben a díjazottak(Fotó: Bulla Bea) “Az író és olvasó nők veszélyesek?”(Fotó: Bulla Bea)