Várfalvy Emőke: Paragép

[ 0 ] 2017-06-26

Tök sok ideje mondom a férjemnek, hogy alapítsunk startupot. Meg is van a nyerő párosítás: ő mérnök én meg marketinges. Ő megfejleszti én meg eladom. Aztán 45 évesen nyugdíjba megyünk és szürcsöljük az élet habos (tejmentes) oldalát!

A pici bökkenő eddig a termékötlet volt. Na jó, ez nem pici bökkenő, hanem nagyjából Üveghegynyi, de ma már ez sem para, mert végre megvan a nagy ötlet. S mivel a titkos összetevő, amivel a fejlesztés sikerre juthat, csak nálunk található meg, el is mondom mi az: paragép. Ugye milyen király?

Nem, kivételesen nem hagytam le semmilyen ékezetet. Nem a levegő szárazságát fogjuk megszüntetni: párával. Hanem a feszkót fogjuk megszüntetni: leszámolunk a parával. Jó lesz, ugye? Én is ezt mondom! Már előre imádom a kampányt, mert minden megvan, ami a sikerhez kell! Gyerekjáték!

  1. Célpiac adott. Bár Magyarországra előszeretettel mondják, hogy a maga tízmillió lakójával nem számít piacnak, terméktesztünkre a lehető legalkalmasabb. Mert szorongásban például világelsők vagyunk. Meg depresszióban és öngyilkosságban sem állunk rosszul.
  2. Versenytársak? Nincsenek! Na jó, néhány gyenge próbálkozás van, de hát mindannyian tudjuk, hogy a csoki, a pia és a drogok, a szex, a munka, sebesség, veszély, játék és egyéb függőségek csak ideig óráig terelik el a figyelmet a paráról. Ahogy a különböző pittyegő, villogó, színes, lassan már valóban szagos, cicás videóktól és 3D-ben pörgő életbölcsességektől hemzsegő kütyük. Ezotéria, jóga, meditáció? Kinek van ehhez kitartása manapság egy olyan világban, ahol kutatások szerint az ember kevesebb ideig tud egy dologra koncentrálni, mint egy aranyhal? 8 másodperc. Vicces, nem?
  3. Termékkoncepció? Instant világbéke, azonnal és örökre, egyenesen a lelkedbe, vagy, mivel biomérnökileg ez nem definiálható pontos anatómiával, mondjuk azt, az agyalapi mirigyedbe. Ja és elérhető áron, az első egymillió felhasználónak ajándék zsebzenkerttel. Most komolyan, kell ennél több?
  4. Forrásbevonás: mivel a para-megszüntetés népegészségügyi szempontból sem elhanyagolható lépés, a fejlesztéshez mindenképpen felveszünk némi állami támogatást. Az EU pénzekből még biztos jut valamicske, s ha a magyarokat, jó honpolgárként paramentesítettük, de szigorúan csak azután, jöhet a piaci nyitás. Kelet, nyugat, észak és dél felé. És ezt követően egy kedves kis béke Nobel-díj. Úgyis vissza akartunk menni Stockholmba !

Imádom ezt az egészet úgy, ahogy van! Bár a férjem kicsit még szkeptikus, de a mérnökök már csak ilyenek. Elpicsognak olyan apróságokon, hogy  lehetne belőlem kiszedni a para-keltő agyhullámot aztán meg úgy átmodulálni, hogy anti-para legyen belőle és végül az egészet besugározni a kedves fogyasztóba. Nem értem! Minek járnak ezek egyetemre, ha ennyit sem tudnak megoldani?

Bezzeg nekem, kell egy csinos kis doboz a hardverhez, meg egy jól megdizájnolt mobilon is futó alkalmazás felhasználói oldalra és egy webshop, meg még annyi minden. De neki? Neki mi kell, mikor meglőtte az aranytojás tojó tyúkot velem? A világraszóló startup ötlettel és a legnagyobb parakoncentrációval, ami ebben az országban fellelhető?

Megoldja. Ő sosem parázik.