Várfalvy Emőke: Nyár gyerekkel megőrülés nélkül

[ 0 ] 2017-07-12

Nyár, dögmeleg, szünet. Amikor  gyermekeim üdvözült képpel hagyták maguk mögött az intézményeket, bevallom frászt kaptam. Két hónap, amiben én pótolom a huszonakárhány kispajtást meg a képzett nevelőket. Én egy személyben? Ez legalább akkora lehetetlen küldetésnek hangzik, mint megmászni a Burj Khalifát egy tapadókorongos kesztyűvel.

Aztán egyik délután, mikor kint épp monszunt játszott az időjárás, mi meg bent színeztünk, mert az jót tesz a finommotorikának meg anya stresszhormon szintjének is, szóval épp ott és akkor bevillant a megoldás.

Az elmúlt években számos kiadó csinált millliókat abból a felismerésből, hogy a színezés pszichésen jó hatással van a felnőttekre. Én most meg megosztom veled, még pedig tök ingyen, mi az egyik lehetséges menekülő út a nyári szüneti bedilizésből, egyenesen az örök fiatalság és harmónia rózsaszín, kissé vattacukor illatú és némileg ragacsos felhői közé.

Tök egyszerű lesz, mégis kell hozzá egy nagy levegő, és egy közepesen nagy lendület, hogy át tudj lépni saját magadon és megcsináld.

Szóval mondom, kipróbált és működő módszer én játszótéren teszteltem, mert az ugye nagyjából egy elkerülhetetlen és kimondottan költségbarát helyszín. Lássuk lépésról lépésre:

  1. Öltözz kényelmesen! A tűsarkú papucsod, nagyon cuki, pántos, méregdrága szandid és a hófehér csipkeruhád maradjon meg a nyaralás idejére párod elkápráztatására. Játszótérre rövidnaci, laza póló, lapos talpú szandál tökély.
  2. Vigyél mindenkinek lapátot és vödröt, ha van plusz egyet a csereberéhez.
  3. Vedd le a cipőt a gyerekekről és itt jön a neheze, magadról is.
  4. Lépj be a homokozóba. Igen Te! A homokozóba!
  5. Kezdj bele a világ legvagányabb homokvárának megépítésébe – mindenkinek ossz ki a gyerekeid közül a korának, habitusának megfelelő feladatot.
  6. Építs és tegyél rá magasról, hogy tetőtől talpig koszos leszel, hogy ez méltatlan a pozíciódhoz, hogy ez nem túl szexi, hogy furán nézhetsz ki hátulról, négykézláb állva egy félig kiásott vizesárokban könyékig elmerülve, hogy a játszótéri klikk ősanyái összesúgnak a padon.
  7. Élvezd! A legtöbb kézműves hobbi sikerének titka, hogy gyorsan és látványosan alkothatsz valamit. A homokvárépítésben az a plusz hozzáadott érték, hogy gyerekkori kellemes emlékeket is aktivizál, emellett a gyerekeid imádni fogják, hogy nem a partvonalról ordítasz rájuk tíz percenként a facebook-ból felnézve, hogy ne koszold már össze magad!
  8. Ismételj! Ha elsőre nem lett tökéletes a vár, legközelebb jobb lesz. Nézz ki az interneten formákat, módszereket, tervezzétek meg közösen a srácokkal, legközelebb miket építetek.
  9. Csináljatok közös képet! Ha nagyobb a gyerek, biztos örül, ha a közösségi médiában nyoma marad a menő projektnek. Ha kicsi, megmutathatjátok apának, mekkorát alkottatok.
  10. Gyűjtsd be a lapos, de elismerő pillantásokat. Lehet, hogy páran hülyének néznek majd, de a legtöbben menőnek tartják az olyan embereket, akik mernek különbözni az átlagtól. Azoktól a szülőktől, akik kínlódva lesik az órájukat a homokozó mellett toporogva, hogy mikor lehet már hazamenni.

+1 Terjeszd ki a gyakorlatot – Gondolj utána te mit élveztél anno gyerekkorodban a játékok közül legjobban. Szállj be a gyerkőcökhöz pancsolni a kismedencébe, babázni, legózni, gyurmázni. Rendezzetek festő délutánokat utána pedig kiállítást a konyhában vagy a nappaliban. Olvassatok ki egy teljes mesekönyvet pokrócon hemperegve a parkban vagy a kertben.