Névjegye: a nők megváltozott testműködése

[ 0 ] 2011-10-24

Kriston Andrea egészségtanárt, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozóját arcról talán kevesebben ismerik, de módszerét és annak jótékony hatását annál többen. Az Aranyanyu Díj zsűritagjával egyebek mellett arról a felemás helyzetről beszélgettünk, hogy bár munkájának eredménye vitathatatlan, ő maga a szakmában a férfi kollégáktól bizony kapott hideget-meleget.

– A saját életemben azt tapasztaltam, hogy életünk során sokszor kapunk útravalóul egy-egy mondatot valakitől, amiből aztán hosszú időn át erőt meríthetünk. Én a volt osztályfőnökömtől és edzőmtől, illetve egy orvostól is megkaptam ezt a támogatást. Ez utóbbinak köszönhetem, hogy nem kellett megműteni a térdemet és elvégeztem a testnevelés szakot annak idején. Mindig hálát érzek akkor, amikor olyan emberekkel találkozom, akik szívből végzik a munkájukat. Mivel magam is ezt teszem, ezért tapasztalatból tudom, milyen nagy a felelőssége annak, aki emberekkel foglalkozik. Az Aranyanyu Díj egy nagyon jó lehetőség arra, hogy elismerjük azokat, akik szívvel-lélekkel végzik a munkájukat. Nekem azért tetszik ez a kezdeményezés, mert meg tudjuk mutatni azokat a csillogó személyiségeket, akik példaképül szolgálhatnak. Talán ezeknek az embereknek a bemutatásával másokat is rábírhatunk arra, hogy elgondolkozzanak azon, hogy a munkánk örömforrás is lehet, ha szenvedélyesen végezzük a dolgunkat nap mint nap.

– A pályád során kerültél olyan szituációba, amikor úgy érezted, hogy egy bizonyos feladat megoldásában szerepe volt annak, hogy nő vagy?

– Mivel az én szakterületem az egészségügyhöz kapcsolódik, egy olyan területhez, amit többnyire férfiak művelnek, a mai napig is azt érzem, hogy sok férfi orvos nem veszi komolyan a munkámat. Ismerik és elismerik a módszerem hatékonyságát, de nekem ehhez az elismeréshez sokkal többet kell teljesítenem. Mivel tapasztalják, hogy a munkám eredményes, ezért nem bántanak, de az az érzésem, hogy ha nem lennék ennyire eredményes, akkor nagyon gyorsan eltipornának. A módszeremmel egy jobb közérzet eléréséhez segítem hozzá a nőket, férfiakat és a gyerekeket, mindezt úgy, hogy nem kell őket megműteni, ezért a munkámmal érdekeket sértek. Egy klinika vezetője például azt mondta, hogy nekem semmi közöm férfiproblémák megoldásához. Azt gondolom, ebben a negatív hozzáállásban az én női mivoltomnak is szerepe van, és ezt gyakran tapasztalom. Persze vannak a nőiségnek előnyei is.

– Mik ezek?

– Időnként azt érzem, hogy nagyobb hatása van annak, ha egy csinos nő mond valamit, mintha más mondaná. Előnyt is lehet kovácsolni abból, hogy nők vagyunk. Ebben a szakmában van egy női-férfi konfliktus, amit sajnos gyakran a női páciensek is megtapasztalnak. Míg egy férfi kérdezhet az orvosnál, addig egy nő sokszor nem is kap rá időt, hogy feltegye a kérdéseit, vagy nem kap komoly választ, vagy megalázó válasszal illetik. Azt gondolom, hogy nekünk, nőknek nagyon fontos, hogy megtanuljuk a mentális önvédelmünket, hogy megtanuljunk kiállni önmagunkért. Hiszen nem az a lényeg, hogy valaki nő vagy férfi, az emberi értékek tiszteletben tartása a legfontosabb.

– Mennyire érzed szakmailag megbecsülve magadat a pályádon?

– Intézményi háttér nélkül működöm. A világ minden tájáról érkeznek érdeklődők. Sokan szakmájuknak választják a módszerem, és tanítják hazánkban és már több orszégban is. Az elismertséget azok a levelek jelentik, amiket a tréningek után kapok, azok a hálás tekintetek, amikkel az oktatások során találkozom. Sikerben van részem. Nekem ez sokkal többet jelent, mintha kitüntetéseket kapnék. 2000-ben beválasztottak a Magyar Nőorvos Társaság Nőgyógyászat-urológia Szekció vezetőségébe, ahol egyedüli nő vagyok, aki ráadásul nem orvos. Fogalmam sem volt róla, hogy nekem itt szóba került a nevem, ott sem voltam, amikor először beválasztottak. Egy ideig nem értettem, miért pont én, hiszen nem osztogattam a tagok között a névjegykártyámat. Később több orvos is azt mondta, hogy azok a nők, akik kipróbálták a Kriston módszert és utána felfeküdtek a vizsgálóasztalra, láthatóan más állapotban vannak, mint azok, akik nem tornáznak. Az én névjegyem a nők megváltozott testtudata, testműködése.